Teleskopik gözlükler bread

Ebruli Optik

Teleskopik Gözlük Kullanım Alanları

Faydalı Bilgiler

Teleskopik Gözlük Kullanım Alanları

Ülkemizde çok ciddi bir oranda insanın sadece az gören olduğu halde gerekli muayeneyi olmadığı için kör muamelesi gördüğünü biliyor musunuz?

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, insanlar bilgilerinin %80’ini görme yolu ile elde ederler ve beyin, ağırlığının %60’ını görme ve görmenin yorumlanması için kullanır. Görme duyusunun engellenmesi ile beyin ağırlığında azalma olur. Böylesine önemli bir duyunun kaybı, insan hayatının tamamen değişmesi anlamına gelirken ne yazık ki bilgi eksikliği nedeniyle pek çok az gören hayatını görmeyen olarak devam ettiriyor. Aslında hiç görmediği düşünülen pek çok hastanın doğru bir teleskopik gözlük muayenesi ile az gören olduğu görülüyor.

Alışılagelmiş gözlükler, lensler ya da cerrahi müdahalelerle görme ihtiyacını karşılayamayan hastalar göremediklerini düşünüp vazgeçiyorlar. Herhangi bir gözlük, lens ya da cerrahi müdahale ile yeterli görmeyi sağlayamayan ancak görmesini tamamen de kaybetmemiş kişilere az gören diyoruz. Az görmede görüş keskinliği kadar görme alanı da önemli. Genellikle az gören kişiler merkezi görmesinde bir sıkıntı olduğu için detayları görmede sıkıntı yaşayan kişilerdir. Özellikle yaşa bağlı retina ve makula dejenerasyonu yaşayanlar, sarı nokta hastaları merkezi görme kaybından ötürü en önemli teleskopik gözlük kullanıcılarıdır. Sonrasında genetik rahatsızlıkları olanlar, diyabetikler, albinolar, yanlış operasyon ya da kazalar sonrası görme ve alan kaybına uğrayanlar, stargat hastaları, nistagmuslular, akraba evlilikleri sonucu yaşanan görme sıkıntıları gibi çok geniş bir kitle teleskopik gözlük kullanıcılarını oluşturmakta.

Bir az görenin teleskopik gözlükten hizmet alabilmesinin alt sınırı 1 m’den parmak sayabiliyor olması. Ancak unutulmamalı ki bu hastalar çok özel ve standart dışı. Bazen görme oranını %10 bile arttırmak bu hastalarda çok değerli. Bu yüzden sadece ışık hissi olan ya da gölge şeklinde gören hastaların bile mutlaka böyle bir muayeneden geçmesini öneriyoruz. Yapılan araştırmalar ve tecrübelerimiz de göstermiştir ki, tüm dünyada tarihi çok yeni olan az gören muayenesi ile bu hastaların önemli bir bölümü günlük hayatlarına devam edebilmekte ve kendi kendilerine yetebilmekte, böylelikle bu hastaların topluma ve yakın çevrelerine yük olmaları önlenmekte hatta üretkenliklerinin devamı ve böylece kendileri ile barışık olması sağlanabilmektedir. Bu nedenle düşük görmesi olan hastaların mutlaka teleskopik gözlük muayenesinin yapılması gerekmektedir. Bu kişileri doğru noktalara yönlendirmek, bu ürünler konusunda bilgilendirmek ve doğru ürüne ulaşmalarını sağlamak en önemli sektörel görevlerimizden olmalıdır.

Ülkemizde de son zamanlarda özellikle körler okullarında yapılan taramalarda ortaya çıkmıştır ki pek çok öğrenci aslında teleskopik gözlüklerle normal okullarda eğitimlerine devam edebilir ve hayatını idame ettirebilir durumdadır. Yine yapılan araştırmalar göstermiştir ki yaşa bağlı görme kayıplarında, diyabetik hastalarda, yanlış müdahale sonucu yaşanan görme kayıplarında yaklaşık %63 oranında hasta teleskopik ürünlerle yeniden görme oranları yükseltilerek sosyal hayata kazandırılmıştır.

Teleskopik Gözlük Çeşitleri

Galilean

Keplerian

GALILEAN SİSTEMLER

Galilean sistemleri basit dürbün sistemler olarak düşünebiliriz. Objektif tarafında konveks (+), diğer tarafta ise konkav (-) lensler bulunmaktadır. Yani sadece lenslerden oluşur ve genellikle 2-3x aralığına kadar büyütme sağlar. Uzak için de yakın için de kullanılabilir. Yakın okuma kepleri ile desteklenmeye de müsaittir. Çok yüksek büyütme gücüne sahip olmadığı için genellikle görme düzeyi çok düşük olmayan hastalarda ve çocuklarda başlangıç için idealdir. Galilean sistemler fixfocus yani zum yapma özelliğine sahip olmayan ürünlerdir. Çocuklarda tercih edilmesinin en önemli sebebi de budur. Çocuklar yaşları ve gelişimleri itibari ile genellikle zum yapmalarını gerektirecek daha karmaşık sistemlere geçmeden önce mutlaka Galilean sistemler ile teleskopik kullanımına alıştırılmalıdırlar. Bu sebeple çocuk hastalar ve daha genç yaşta bu ürünleri kullanmaya başlayan hastaların ürün adaptasyonu ve performans oranı her zaman diğer kullanıcılardan daha ileridir. Genel teamülde 4x’e kadar olan büyütmelerde gözün yapısı müsaitse çift göz tercih edilebilir. Bu yüzden Galilean sistemler çift göz kullanımlar için de oldukça başarılıdır.

KEPLERIAN SİSTEMLER

Keplerian sisteminin Galilean sistemine göre en önemli avantajı, daha yüksek büyütme imkanı olmasıdır. Galilean sistemlerin büyütme seçeneği yaklaşık 2 kez iken, Keplerian dürbünleri ile 10 kez veya daha yüksek büyütmeyi elde etmek mümkündür. Keplerian sistemler her iki tarafında da konveks (+) lensler bulunan ve hem ters düşen görüntüyü düzeltebilmek hem de zum özelliği kazandırabilmek için prizmalarla desteklenmiş sistemlerdir. İçlerindeki prizma sayesinde merkezi görmesi deforme olan hastalarda yan görme alanlarını da kullanmaya fırsat tanır. Daha ağır ve uzun sistemler olmasına rağmen 4-4,2x aralığında çift göz, 10x’e kadarsa tek göz kullanımı ile çok yüksek büyütme araçlarına ihtiyaç duyan hastalar için oldukça önemli sistemlerdir. Genellikle zum yapabilme özelliği sayesinde aynı ürünü hem yakın hem de uzak kullanım konforu sağlar. Bu özellikle eğitim hayatı devam eden ya da sosyal hayatta uzak ve yakın görmeyi bir arada aktif olarak kullanan hastalar için önemli bir özelliktir. Ayrıca ihtiyaç durumunda yakın okuma kepleri de ilave edilebilir.

Slogan

Göz milyarlar eder ama,

Milyarlar bir göz etmez.

Sağlıklı gözler için gözlük kullanın.

 İletişime Geçin